dhbt2022 dhbtdhbt ders notlarıdhbt kitaplarıdhbt kursları

DHBT Nedir?

KPSS DHBT, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testidir. Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolarına yapılacak olan alımlarda öne çıkacak olan KPSS DHBT sınavı, belirli konularda gerçekleşecek. Peki, KPSS DHBT nedir ve DHBT ne demek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

DHBT Nedir?
09.05.2022

DHBT AÇILIMI NEDİR?

DHBT‘nin açılımı Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi demektir.

DHBT NEDİR?

KPSS DHBT, Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyen lisans, ortaöğretim veya ön lisans düzeyinde mezun olan adayların, Diyanet İşleri Başkanlığı din hizmetleri sınıfına ait kadrolara ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atamalarda kullanılacak puanı elde etmek için girdikleri çoktan seçmeli 40 sorudan oluşan sınavdır.

DHBT’YE KİMLER GİREBİLİR?

İlâhiyat Önlisans mezunu, İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültelerinin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği-DKABÖ- 1- İHL bölüm mezunu olmak şeklinde üç kategoriden herhangi birine uygun olmak yeterlidir. Buradaki üç okuldan herhangi birisinden mezun olmayanlar, DHBT’ye başvuruda bulunamazlar.

DHBT 1, DHBT 2 NE DEMEK?

DHBT 1’den tüm herkes aynı sorularla karşılaşacaktır, yani hem liseden giren hem önlisansdan hemde lisansdan girenler. Fakat DHBT 2 de lise okuyana lise seviyesindeki sorular önlisans okuyana önlisans seviyesinde ki sorular Lisans okuyana ise lisans seviyesinde ki sorular sorulacaktır.

DHBT-1’de hangi konulardan sorular yer almaktadır? 

  1. İslam İnanç Esasları
  2. İslam İbadet Esasları
  3. Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)
  4. Siyer
  5. İslam Ahlakı

DHBT-2’de hangi konulardan sorular yer almaktadır? 

DHBT’nin ikinci bölümünde (DHBT-2) adayların öğrenim düzeyine göre sorular sorulacaktır. Bu sorular, lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretim düzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Lisesi müfredatını içeren sorulardan oluşacaktır.

  1. Tefsir
  2. Fıkıh
  3. Hadis
  4. Akaid & Kelam
  5. İslam Tarihi
  6. Dinler ve Mezhepler Tarihi
  7. Dini Hitabet

DHBT Sınavı Ne İşe Yarar, Bu Sınav ile Nereye Atanılır?

KPSS  oturumunda barajı aşıp DHBT’de de yeterli puanı alanlar aşağıda belirttiğimiz kadrolara veya iş ilanlarına başvurabilirler:

  • İmam-Hatip
  • Kayyım
  • Kuran Kursu Öğreticisi
  • Müezzin
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.