2021 Kur’an Kursu Öğreticisi Nasıl Olunur?
Kur’an Kursu Öğreticisi Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Tüm Merak Edilenler Haberimizin Detayında..
Kuran kurslarında, dini en iyi şekilde anlatarak, dini bütün öğrenciler yetiştirmekle görevli olan kuran kursu öğreticisi, dini bilgilerini öğrencilerine eksiksiz ve düzgün bir şekilde aktarmak ile yükümlüdür. Temel görevi, öğrencileri kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i öğretmek olan kuran kursu öğreticisi, öğrencilerine namaz surelerini ve dualarını en iyi şekilde ezberletir, kendisine verilen program dahilinde ibadet, din ve ahlak ile ilgili güzel öğretilerde bulunur, kurs defterini düzenler. Kuran Kursu öğreticileri, dini temel bilgileri öğretirken; konu ile ilgili hadislerden, ayetlerden ve tefsirlerden de yararlanır. Dini bilgisi oldukça kapsamlı olmak zorunda olan kuran kursu öğreticisi olabilmek için en az ilköğretim mezunu olmak gerekir.
Kuran Kursu Öğreticisi ne iş yapar?
Kuran Kursu Öğreticileri, kursa katılan tüm öğrenciler ile ilgili olan eğitim araç ve gereçlerinin de tutanağını tutar, kurs bitirme sınavlarında gözlemcilik görevini üstlenir. Bir Kuran kursu öğreticisinin temel fıkıh kavramlarını bilmesi, dini kavramları doğru bir şekilde telafuz etmesi, duanın önemini doğru bir şekilde ifade edebilmesi, Hz. Muhammed’in hayatını ve vazifesini uygun bir şekilde doğru kaynaklardan öğrencilere aktarabilmesi gerekir. İbadetlerin önemini de doğru bir şekilde öğretmesi gereken Kuran kursu öğreticileri, davranışlarıyla da öğrencilerine bir örnek teşkil edebilmelidir. Bu yüzden Kuran ahlakını en iyi şekilde yaşayan ve uygulayan Kuran Kursu öğreticileri; davranışları ve hareketleri ile daha iyi ve daha ahlaklı öğrencilerin yetişmesine vesile olabilir.
Kuran Kursu Öğreticisi nasıl olunur?
Bayan Kur’an Kursu Öğretici olma şartları arasında aşağıda belirtilen mezuniyet esaslarından en az birine sahip olmak vardır. Bunlara ek olarak KPSS ve Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) puanı dikkate alınarak adaylar arasından kadro sayısının belirli bir katı kadar kişi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sözlü mülakata tabi tutulur. Kur’an Kursu Öğretici olarak atanan kişilerin kadro dereceleri yine aşağıda belirtilen eğitim durumlarına göre belirlenmektedir.
- İlahiyat Fakültesi mezunları
- İlahiyat Fakültesi mezunu olup Hafız unvanı bulunanlar
- İlahiyat Ön Lisans mezunları
- İlahiyat Ön Lisans ve diğer Lisans programlarından mezun olanlar
- İlahiyat Ön Lisans ve diğer Lisans programlarından mezun olup Hafız unvanı bulunanlar
- İmam Hatip Lisesi mezunları
- İmam Hatip Lisesi + İlahiyat Ön Lisans mezunları
- İmam Hatip Lisesi + diğer Lisans programlarından mezun olanlar
- İmam Hatip Lisesi + İlahiyat Fakültesi mezunları
- İmam Hatip Lisesi + mezunu olup Hafız unvanı bulunanlar
DHBT SINAV KONULARI
DHBT-1 Konuları
- İslam İnanç Esasları
- İslam İbadet Esasları
- Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)
- Siyer
- İslam Ahlakı
DHBT-2 Konuları
- Tefsir
- Fıkıh
- Hadis
- Akaid & Kelam
- İslam Tarihi
- Dinler ve Mezhepler Tarihi
- Dini Hitabet
Atanmış Memurlar Kur’an Kursu Öğreticisi Olabilir Mi?
Halihazırda Diyanet İşleri Başkanlığı’nda başka bir unvanla memur olanların Kur’an Kursu Öğreticisi olabilme imkanları bulunmaktadır. Bunun için Kuran Kursu Öğreticisi olmak isteyen memurların artık ÖSYM tarafından yapılan Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı’na girmeleri gerekmektedir. 80 soruluk test şeklinde yapılacak sınava Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolu ve sözleşmeli personeli katılabilecektir.
MBSTS SINAV KONULARI:
- Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)
- Tefsir
- Akaid & Kelam
- Fıkıh & İlmihal
- Hadis
- Siyer & İslam Tarihi
- Dinler ve Mezhepler Tarihi
Ben İHL mezunuyum ve şu anda Okul Öncesi Öğretmenliği okuyorum bu bölümden mezun olduktan sonra gerekli sınavlara girip 4-6 yaş Kur’an kursu öğreticisi olabilir miyim yoksa ilahiyat lisans ya da ön lisans okumam şart mıdır?
Ben ihl mezunuyum çok istiyorum 4 6 yaş çocuklar için kuran kursu öğreticisi olmayı inş Rabbim nasip Eder ?
Selamün aleyküm hayırlı günler ben imam hatip son sınıfım hafızım bu sene fahri hocalık sınavına girebilirmiyim diploma Haziran’da alacağım kpss ve dhbt ye gırdim
Olabilirsin
Bunun icin bulundugunuz yerin muftulklerine basvurup gerekli bilgiyi almaniz lazm cnku okul oncesi mezunuda olsa muftulukler ilahiyat şartı istiyor.
Bunun icin bulundugunuz yerin muftulklerine basvurup gerekli bilgiyi almaniz lazm cnku okul oncesi mezunuda olsa muftulukler ilahiyat şartı istiyor. En az iki yil sarti dendi icin soyluyorum
Merhaba hocam. Ben lisans mezunuyum. Kuran Kursu öğreticisi olarak göreve başlasam ve sonra zaman içinde çocuk gelişimi diploması alırsam 4-6 yaş öğreticiliğine geçebilir miyim? Yani Kuran Kursu öğreticiliğinden 4-6 yaşa geçiş yapılır mı?
İslami ilimler okuyorum lisans olarak yazın Kur’an kursunda çalışabilirmiyim?
İlahiyat önlisans mezunuyum. Şu anda fahri öğreticilik yapıyorum. Kadroluya geçebilme şansım var mı? Varsa neler gerekli?